Ja ik wil, maar ik weet niet of ik het wel kan

Ik krijg nog steeds koude rillingen over mijn rug wanneer ik er aan denk; in een koud bad stappen. Maar alles in mij riep al een tijdje dat ik het wilde doen. Al meer dan een jaar komt het af en toe weer voorbij; ik ga het doen, ik wil het eens ervaren! Maar dan vervaagde dat gevoel weer en ging er weer een paar maanden overheen. Tijdens de meerdaagse bij Rineke Dijkinga werd het gevoel weer geactiveerd wanneer we praatten over wat voldoende vocht, gezonde voeding, ontspanning, beweging maar óók ademhaling en kou kan doen voor je immuunsysteem en energie. En tja, energie dat is iets waar ik sinds ik burn-out raakte nog steeds mee worstel.

Titia kwam op mijn pad en het ging snel. Samen met Martine (mijn collega, mijn collega van ‘Werken zoals ik dat wil’) prikten we een datum, we vroegen er nog een aantal andere dames bij en toen was het moment ineens daar.

Ademhaling

In het zonnetje zittend (wat hebben we een geluk met het weer! #blijmaker) krijgen we eerst uitleg over kou & ademhaling. En doen we een ademhalingsoefening die gelijk al de nodige onzekerheid oproept. Het is namelijk de bedoeling dat we meerdere keren onze adem vastzetten en dit uiteindelijk proberen 2 minuten vol te houden. 2 minuten! Ja hallo, dat kan ik echt niet is het eerste wat ik denk (en zeg). Gelukkig worden we goed begeleid en heb ik mogen ervaren waar ik toe in staat ben #jeeigenkracht

En lukt het niet, ook oké, het is geen wedstrijd. Ik merk dat het een goede oefening voor het aanvoelen van mijn grenzen en hoever ik mijzelf daarin push. De oefening was fantastisch, wat voelde ik me helder in mijn hoofd. En dat door een oefening van een paar minuten #datsmaaktnaarmeer

Na de praktische uitleg over het badderen bepalen we de volgorde en krijgen we een demonstratie van Titia. Ik voel dat de spanning in mijn lijf toeneemt en probeer me te blijven focussen op mijn ademhaling en het ontspannen van mijn spieren. In mijn hoofd gebeurt een hoop, allerlei gedachten komen aan bod.

Negatieve ervaringen

En dan is het zover, badpak aan, ik mag in het bad. En ineens weet ik weer haarscherp waarom ik het zo spannend vind. Toen ik opgebrand thuis zat kon ik even helemaal niets, alles was uit balans; burn-out. Toen ik eenmaal weer zo ver was rustig activiteiten op te pakken, grenzen op te zoeken, te verleggen en weer te leren vertrouwen te krijgen in mijn lichaam merkte ik pas dat ik dat helemaal kwijt was. Elke activiteit waarbij mijn hartslag omhoog ging en mijn ademhaling versnelde was voor mij 1-op-1 gelinkt met stress en brak het zweet me uit. Veel te spannend. Alles in mijn lichaam zei dan: STOP! Met als gevolg een hoop gedachten; Is dit al te veel? Ik kan helemaal niets meer. Komt het ooit nog goed? Dit voelt niet goed. Straks ga ik te ver over mijn grens en moet ik er wéér dagen van bijkomen. Uiteindelijk ben ik door fijne begeleiding, de tijd krijgen, oefenen en positieve ervaringen op doen, gekomen waar ik nu weer ben. Voor iedereen die daar nog niet is; het komt goed, écht!

Comfortzone

Maar dat koude bad, dat is natuurlijk andere koek. Dat is gegarandeerd een reactie van je lichaam; versnelde ademhaling, verhoogde hartslag en daarbij voor mij angst. Wat als ik het niet durf? Of als ik een paniekaanval krijg? Het lijkt me zo fijn om met het nemen van een koud bad te kunnen gaan ervaren dat er niets gebeurt wanneer ik deze heftige stressreactie van mijn lichaam voel en de ontspanning hierin kan vinden. Maar dat lijkt een ver ver-van-mijn-bed-show.

Sinds ik burn-out raakte blijf ik veelal in mijn comfortzone. Ik moet nog steeds heel bewust kiezen wat ik wel en niet doe om mijn lichaam voldoende tijd te geven om te herstellen tussen de activiteiten, afspraken, dagelijkse bezigheden door. Ik merk dat ik daar meer tijd voor nodig heb dan mensen om mij heen. Maar juist buiten je comfortzone vergroot je je (zelf)vertrouwen en je gevoel van kracht. En ik merk dat, hoe meer tijd er verstrijkt hoe meer behoefte ik krijg ook weer zulke ervaringen op te zoeken.

Tijd voor actie!

Daar gaan we… Ik sta naast het bad. Spreek uit dat ik het spannend vind en waarom. Ik stap met één been in het bad, tweede been erin. Daar sta ik. Tot iets onder mijn knieën in het water. KOUD! KOUD! KOUD! KOUD!

Ik stap wat van mijn ene op mijn andere been. Van alles gaat door mijn hoofd; help mijn hartslag, mijn ademhaling, ik kan dit niet, ik vind het eng, wat gaat er gebeuren. Ik blijf een tijdje staan met mijn ogen dicht en gedachten blijven heen en weer schieten. Titia ziet het gebeuren en geeft mij de opdracht verder het water in te gaan, ze helpt mij de drempel verbaal over. Ik laat mezelf zakken en ik merk een rust over me komen. Heel bizar om te ervaren. Daar waar ik verwacht had dat alles in mijn lichaam zou zeggen ‘niet doen’ laat ik mezelf rustig zakken en ga zitten, het is oké, ik kan dit. Ik heb even tijd nodig om mijn ademhaling onder controle te krijgen, fijn om daar zo goed bij begeleid te worden. Ik ontspan mijn lichaam en zit helemaal in het koude water, ik laat het tot me doordringen; IK zit in het koude water. Wauw, wat voel ik me sterk, en op dat moment komt er een glimlach op mijn gezicht. Terwijl ik het schrijf stromen er een paar tranen over mijn wangen. Dit koude bad heeft meer losgemaakt dan ik gedacht had. Ik voel de kracht, het ‘ik kan de wereld aan gevoel’ nog steeds wanneer ik er aan denk. Wat een ervaring, ik gun dit iedereen!

Dit smaakt naar meer

Ik ben zo enthousiast, ik heb een zitbad op marktplaats (lang leve tweedehands) gevonden en ga deze vanmiddag in de tuin zetten. Vullen met water en een bad nemen. Ik ben benieuwd of het mij ook zonder Titia gaat lukken deze stap te nemen. En ik ben heel benieuwd of het regelmatig nemen van een koud bad bij gaat dragen aan mijn energieniveau, jullie horen het binnenkort van mij.

Ik ben heel benieuwd: heb jij ervaringen met kou?

—————————————————————————————————————

Wil jij dit ook ervaren? Laten we het samen doen!

Vanuit Praktijk leef het voor ga ik vanaf 2022 workshops aanbieden gericht op balans & kracht waarbij het nemen van een koud bad de afsluiter zal zijn. Deze workshops zijn speciaal voor moeders. Interesse? Stuur mij een berichtje en ik zet je op de lijst zodat je het als één van de eersten hoort wanneer de workshops zijn.

Vanuit Werken zoals ik dat wil bieden Martine Elsinga en ik de workshop Sta in je kracht! aan. Tijdens deze workshop ga je als gedragsdeskundige (orthopedagoog/psycholoog) aan de slag met jouw krachten en nemen we als afsluiting een koud bad. Interesse? De data vind je op onze website onder het kopje jaarprogramma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven