#ikbenopen

IK BEN OPEN – Deze week (6-13 oktober) is de #IkbenOpen awareness week. Een week waarin extra aandacht gevraagd wordt voor het normaliseren van openheid over mentale gezondheid. En ik doe mee!

Toen ik, alweer 3,5 jaar geleden, begon met het online delen van mijn verhaal in blogs waren er mensen om mij heen die zeiden: “zou je dat nou wel doen?!?”, “iedereen kan het dan lezen, ook je werkgever, wat voor gevolgen heeft dat voor je toekomst?!?”, “waarom zou je de vuile was op straat willen gooien? “mensen gaan wat er wat van vinden”. Of mensen die stil bleven, er niets over zeiden. En veel, heel veel, positieve reacties. Van mensen om mij heen, bekenden van bekenden en van vreemden. Ik ben blij dat ik er toen voor gekozen heb open te zijn. Het heeft bijgedragen aan mijn herstel & het herstel van anderen. Dat weet ik door de vele reacties die ik ontvangen heb (en nog steeds ontvang) #taboedoorbreken

Sinds ik in 2017 burn-out raakte en niet alleen lichamelijk maar ook mentaal uitgeput was worstel ik in periodes nog steeds met stress- en depressieve klachten. Ondertussen weet ik steeds beter op wat ik nodig heb in die periodes, hoe ik dat in kan zetten en op welk moment en handel daar (vaak) ook naar. Ik zeg vaak, want het is lang niet altijd even gemakkelijk.

Meer en meer zie, spreek en begeleid ik collega hulpverleners die worstelen met stressklachten en de (lichamelijke en mentale) gevolgen hiervan. En zie en ervaar ik hoe lastig zij het vinden dit bespreekbaar te maken. Ik wil er graag aan bijdragen de taboe te doorbreken, laten we er open over zijn met elkaar en elkaar ondersteunen waar we kunnen. Juist omdat we zelf het instrument zijn in de zorg/begeleiding/behandeling/ondersteuning van cliënten/patiënten/klanten #goedvoorjezelfzorgen #voorleven

En ja, ik ben GZ-psycholoog. Ook psychologen kunnen psychische klachten hebben. Maakt dat mij een minder goede hulpverlener?! Ik vind van niet.

Zullen we samen de taboe doorbreken en het bespreekbaar maken? #samenmakenwehetverschil

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven