Een dag met kinderen om je heen is intensief, op alle leeftijden. Helemaal wanneer je dagen, maanden, achter elkaar met elkaar in huis vertoeft en dat nog wel even zo blijft. Je ook nog werkt en de kinderen schoolwerk moeten doen. Op de automatische piloot (ik noem dit standje overleven) kom je dan de dag door en na de avond-eet-douche-pyjama-eindsprint plof je uitgeput op de bank. Het huishouden schiet er bij in, je hebt er geen puf voor. Het is druk en je ervaart steeds minder ruimte om tijd voor jezelf te nemen. En dat juist in een periode waarin dat ontzettend belangrijk is. Stress neemt toe en je voelt je meer en meer onrustig, gejaagd. Krijgt een korter lontje, wordt vergeetachtig en bent sneller emotioneel. Je gaat misschien wel slechter slapen en meer piekeren. Allemaal signalen van toenemende stress. Tijd om mijn tips te delen voor (meer) selfcare in combinatie met een gezin; ik noem het selfcare met hindernissen.
Neem pauze
Neem regelmatig een (korte) pauze tussendoor. Ga eventjes naar buiten, verlaat je werkplek, je huis. Doe een korte ademhalingsoefening of geniet, zonder iets te doen, van een kopje koffie of thee. Ga even weg bij de kinderen. Spreek af met je partner wanneer wie van de twee even een korte pauze neemt. Of schakel andere hulp in. Misschien is er een opa, oma, buurvrouw of buurman die even met de kinderen wil (en kan) vertoeven wanneer je kind(eren) nog te jong zijn om even alleen in de ruimte te zijn? Voor iedereen is de situatie weer anders, probeer in mogelijkheden te denken. Ben je beide thuis? Dan kun je bijvoorbeeld ook afspreken dat één van de twee met de kind(eren) eet. Dan kan de ander op dat moment een momentje van rust pakken.
Slaap voldoende
Ga op tijd naar bed zodat je voldoende slaapt. Tijdens je slaap herstel je het beste van stress. Is jouw kind een nachtbraker of elke ochtend heel vroeg wakker waardoor jij niet aan voldoende slaap toe komt? Pas je eigen slaapritme daar dan op aan. Ga vroeg naar bed zodat je aan het aantal uren slaap toekomt waar jij je goed bij voelt. Tja, ook als dat betekent dat je om half negen al in bed ligt. Een groot deel van stressherstel doet in de nacht; lichamelijk, psychisch en emotioneel. Slaap is dus heel belangrijk, des te meer in stressvolle periodes.
Praat
Zorg dat je praat met je partner, een vriendin of iemand anders die dichtbij je staat. Lucht je hart, bespreek wat je bezig houdt, lach of praat over koetjes en kalfjes. Niet alleen lucht dit op, je zult ook merken dat je niet de enige bent die dit een pittige periode vindt #samenstajesterker
Maar praat ook met je werkgever. Laat hem/haar weten hoe het ervoor staat. Geef je grens aan wanneer het teveel wordt, maak het bespreekbaar. Voorkom dat je burn-out raakt want dan ben je (beide) verder van huis.
Zorg voor een vast dagritme
Wanneer je zorgt voor een vast dagritme geeft dit niet alleen voor jezelf maar ook voor je kinderen meer duidelijkheid door de dag heen. En meer duidelijkheid geeft rust en kost minder energie. Dit dagritme kan al bestaan uit het moment van opstaan, douchen, eet- en drinkmomenten, beweeg/buiten momenten. Maar net wat voor jou, en je gezin, prettig werkt. Heb je jonge kinderen? Dan kun je het ook nog visueel maken, met plaatjes. Teken per activiteit op de dag een voorwerp/verwijzer en hang deze op de deur. Onze kinderen (4 en 6) zijn er dolenthousiast over. Met oudere kinderen kun je geschreven taal gebruiken, gewoon op een a4-tje.
Focus op het positieve
Negatieve gedachten kosten ontzettend veel energie. Probeer je daarom te richten op het positieve, de dingen die goed gaan. De kleine dingen waar je blij van wordt, de #blijmakers. Dat betekent natuurlijk niet dat je af en toe wel even flink mag balen van de situatie, maar blijf er niet te lang in hangen, vooral wanneer je er geen invloed op hebt. Probeer om te denken. Met het hele gezin focussen op het positieve? Hang een papier op de deur en schrijf bovenaan: BLIJMAKERS. Neem elke dag een moment om van elk gezinslid zijn/haar blijmaker op te schrijven. Zo kom je met elkaar in een positieve flow waardoor je automatisch meer ontspannen bent.
Plan tijd voor jezelf
Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf in de agenda zet. Overdag, tussendoor, als dat mogelijk is. Of ’s avonds wanneer de kind(eren) in bed liggen. Neem een douche of bad, ga een boek lezen, ga sporten, doe dat waar jij energie van krijgt. Ik zeg niet voor niets; plan. Het eerste wat er vaak bij in schiet wanneer het druk is, is namelijk deze selfcare tijd. Maak tijd voor jezelf belangrijk.
Sport met mate
Wanneer je overdag (veel) stress ervaart ga dan ter ontspanning sporten op een matig intensief tempo. Haal niet het onderste uit de kan. Je lichaam is al tijd nodig om te herstellen van de stress, door het op te jagen met sport put je het alleen maar meer uit. Herstellen van intensieve sport vraagt namelijk ook meer hersteltijd en zal je, wanneer stress aanhoudt, op termijn uitputten. Kies dus voor een rondje wandelen, een ritje op de fiets (beweging in combinatie met frisse lucht is dubbel zo goed) of krachttraining op de helft van je vermogen. Doe aan yoga of ga in de tuin werken.
Drink weinig of geen alcohol en eet gezond
En als je dan wel een drankje neemt doe dit dan niet vlak voor het slapen gaan. Door alcohol slaap je onrustiger en rust je minder uit. Waardoor je minder goed herstelt van stress. Gevolg: er ontstaat een herstelachterstand die steeds moeilijker in te halen is. Eet gezond en drink voldoende water. Wanneer stress toeneemt, neemt ook de behoefte aan suikers toe waardoor het lastiger is die reep chocolade of lekkere koekjes in de kast te laten liggen. Kies op die momenten juist voor een gezonde snack.
Aanvullingen?
Dit zijn slechts een aantal tips. Heb jij nog aanvullingen/ tips die jij graag wilt delen? Ik hoor ze graag!