Leef het voor

Leef het voor

Leuk dat je er bent! 

Ik ben Saskia (34), het gezicht achter ‘Leef het voor’. Samen met mijn man Siert (34), dochtertje Evi (3) en zoontje Tim (1) woon ik in een dorp vlakbij Groningen. En ben werkzaam als orthopedagoog / GZ-psycholoog in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Sinds september 2017 ben ik compleet burn-out. Totaal niet zien aankomen en achteraf zo duidelijk. Als onderdeel van mijn herstel ben ik gaan schrijven. Mijn verhaal op papier zetten helpt mij te ontspannen, te ordenen, te verwerken en het helpt mij vooral mijzelf serieus te nemen. Ik heb nogal de neiging om die spreekwoordelijke oogkleppen weer op te zetten. Duidelijk mijn valkuil. Puntje om aan te werken zeg maar.  

Toen ik begon met schrijven had ik nooit gedacht dat ik mijn verhalen ooit online zou gaan zetten. Maar gaandeweg mijn herstel, met de vele hindernissen, heb ik steeds meer behoefte mijn verhaal te delen zodat ik andere mensen kan steunen en hopelijk inspireren om het positieve uit je burn-out te halen.  

Ik heb de afgelopen maanden met veel rust, diepe dalen en kleine succesjes allerlei ervaringen opgedaan. Ik ben er nog lang niet maar in vergelijking met eind vorig jaar heb ik zeker al stappen in de goede richting gezet. Gezien mijn herstel, ups, downs en de diverse hindernissen die dit met zich meebrengt zullen mijn blogs in wisselende frequentie komen; niet standaard wekelijks, geen vaste dag of vast tijdstip. Het hangt af van mijn energie, inspiratie en de ruimte in mijn hoofd.  

Op instagram deel ik foto’s van #blijmakers waarmee ik mijzelf help om in het hier en nu te zijn en te genieten van het leven. Dit helpt mij vooral de positieve momenten te zien op dagen waarop het allemaal even niet zo wil lukken. Je kunt mij vinden als @leefhetvoor  

De kracht van voorleven 

Voorleven, voordoen, een voorbeeld zijn. Dit helpt mij de laatste maanden om in het hier en nu te zijn, te voelen wat ik nodig heb, te doen wat mij energie of rust geeft. Wat kan ik, wat wil ik, wat is verstandig? En dat doen. Lukt het een dag of week niet: dat accepteren, niet proberen, maar doen. En nu schrijf ik dat zo heel gemakkelijk, dat is het zeker niet! Sjonge! Het eerste halfjaar kon ik dit absoluut niet, ik wist niet hoe ik dit moest doen, op welke signalen ik moest letten en hoe dit precies voelde. En nu worstel ik hier nog steeds veel mee, het is een proces waarin ik leer goed voor mezelf te zorgen, grenzen te stellen. En hiermee leef ik het voor, voor mijn partner en kinderen, om hun te laten ervaren dat het belangrijk is goed naar jezelf te luisteren en te voelen wat je nodig hebt op dit specifieke moment. Dat je niet altijd iets hoef te doen, dat voor jezelf kiezen niet egoïstisch is, dat ‘nee’ zeggen tegen een ander of tegen het stemmetje in je hoofd ‘ja’ zeggen tegen jezelf is. Ik hoop jullie te inspireren dit ook te doen: zorg goed voor jezelf.  

Daarom: Leef het voor! 

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leef het voor

De kracht van voorleven 

Voorleven, voordoen, een voorbeeld zijn. Dit helpt mij de laatste maanden om in het hier en nu te zijn, te voelen wat ik nodig heb, te doen wat mij energie of rust geeft. Wat kan ik, wat wil ik, wat is verstandig? En dat doen. Lukt het een dag of week niet: dat accepteren, niet proberen, maar doen. En nu schrijf ik dat zo heel gemakkelijk, dat is het zeker niet! Sjonge! Het eerste halfjaar kon ik dit absoluut niet, ik wist niet hoe ik dit moest doen, op welke signalen ik moest letten en hoe dit precies voelde. En nu worstel ik hier nog steeds veel mee, het is een proces waarin ik leer goed voor mezelf te zorgen, grenzen te stellen. En hiermee leef ik het voor, voor mijn partner en kinderen, om hun te laten ervaren dat het belangrijk is goed naar jezelf te luisteren en te voelen wat je nodig hebt op dit specifieke moment. Dat je niet altijd iets hoef te doen, dat voor jezelf kiezen niet egoïstisch is, dat ‘nee’ zeggen tegen een ander of tegen het stemmetje in je hoofd ‘ja’ zeggen tegen jezelf is. Ik hoop jullie te inspireren dit ook te doen: zorg goed voor jezelf.  

Daarnaast wil ik de taboe doorbreken, laten zien, een voorbeeld zijn, voor andere orthopedagogen en (GZ-)psychologen (en daarnaast natuurlijk iedereen!). Omdat ook psychologen burn-out kunnen raken. En omdat ook psychologen naar een psycholoog gaan. Is dat erg? Nee! Want ik ben zo blij dat er vakgenoten zijn die kunnen ondersteunen bij het herstellen van een burn-out. Dus spreek het uit, laat het zien, dat geeft niet alleen jou kracht maar ook anderen.

Daarom: Leef het voor!