Overspannen of burn-out? Wanneer start je met re-integreren?

 

Wanneer start je met re-integreren?

Bijna al mijn klanten zien op tegen gesprekken met de bedrijfsarts en/of werkgever. Bij elke afspraak voelen ze de druk om stappen gezet te hebben, stappen richting herstel, richting re-integratie. En dan komt het moment waarop die ene vraag, het voorstel, komt. Het voorstel om eens koffie te komen drinken, of om te starten met re-integreren. Bam, stress.

Die ‘ene’ vraag

Bijna al mijn klanten zijn geneigd gelijk ‘ja’ te zeggen wanneer de werkgever het voorstel doet te starten met re-integreren (of hebben al ‘ja’ gezegd voordat ze het door hebben). Zonder de tijd te nemen om te voelen en bespreken (met iemand in hun omgeving, therapeut of coach) of ze hier al klaar voor zijn, de vraag even goed te onderzoeken.

Een oud mechanisme wordt gelijk in gang gezet: ze schieten terug in hun hoofd. Bedenken allemaal redenen waarom het wel zou ‘moeten’ kunnen. En pikken de ‘goede’ momenten in de week eruit om dit kracht bij te zetten. Hebben het gevoel geen ‘nee’ te mogen zeggen. Terug in standje overleven.

Zelfmanagementvaardigheden

Naast het (lichamelijk) herstellen van de chronische stress hebben mijn klanten vaak stappen te zetten in het leren grenzen aan te geven, een gezonde mate van verantwoordelijkheid te voelen/hebben, en beter voor zichzelf te zorgen (verbeteren van zelfmanagementvaardigheden). En daar zijn ze vaak nog niet wanneer die ‘ene’ vraag komt. De vraag waar ze vaak al ‘bang’ voor zijn vanaf de start van ziekmelding.

Maar wat is dan belangrijk voor je start met re-integreren?

  1. Je draait weer mee in jouw gezin

Voordat je gaat re-integreren op je werk is het belangrijk dat je weer meedraait in het gezin. Kun je dat nog niet weer dan zijn jouw energiereserves nog onvoldoende opgebouwd. Het re-integreren in het gezin is een mooie eerste opbouwfase. Breng de kinderen weer naar school, ga boodschappen doen, doe huishoudelijke klusjes, ophalen van judo. Maak een plan, spreek af met je partner wat jij weer op gaat pakken en kijk wat dat doet met jouw klachten/ energieniveau. Te veel? Stapje terug.

  1. Je hebt energiereserves opgebouwd en er is sprake van herstelvermogen.

Jouw klachten zijn verminderd en je kunt merken dat je reserves opgebouwd hebt. Je kunt weer dingen ondernemen zonder gelijk weer helemaal ‘leeg’ te zijn en laad sneller weer op.

  1. Je ‘leeft’ weer meer

Je pakt weer een terrasje, spreekt af met die ene vriend, gaat uit eten met jouw partner, gaat wandelen met een familielid of neemt deel aan de ene workshop waar je zo blij van wordt. Kortom, je onderneemt weer activiteiten buiten de deur, kunt daar (weer) van genieten en kunt merken dat jouw batterij daar niet volledig van leeg loopt. Voel je je schuldig? Want als ik dit kan doen kan ik toch ook weer werken? Bedenk dan dat deze activiteiten belangrijk zijn voor het opbouwen van energiereserves én het oefenen van belastbaarheid.

  1. Je hebt een preventieplan én werkhervattingsplan

Preventieplan

In jouw preventieplan beschrijf je waar je goed in bent én wat jouw valkuilen zijn. Thuis en op het werk. Je beschrijft jouw stresssignalen én wat je op die momenten nodig hebt. Thuis en op het werk. De energiegevers, energievreters en rustgevers. En de risicovolle situaties. Thuis en op het werk. Weet je bijvoorbeeld van jezelf dat je geneigd bent in gaten te springen wanneer een collega ziek is. Of is jouw eerste reactie ‘ja zeggen’ wanneer er gevraagd wordt of er iemand wil deelnemen aan een projectgroep? Goed dat van jezelf te herkennen én misschien wel te delen met jouw collega’s/ leidinggevende.

We sluiten af met de onderdelen: wat wil jij graag zou houden en wat zou je graag anders willen? Thuis en op het werk.

[Een preventieplan is in mijn trajecten een samenvatting van datgene wat we bespreken tijdens de sessies en wordt uitgewerkt als eerste stap richting re-integratie]

Werkhervattingsplan

Goede voorbereiding is belangrijk. Veelal zie ik dat het enkel over urenopbouw gaat. Belangrijker is een werkhervattingsplan met daarin:

  • Aard van de werkzaamheden
  • De werktijden
  • De werkomstandigheden & werkplek
  • De (mogelijke) opbouw van de werkbelasting
  • Begeleiding bij re-integratie
  • Evaluatie- en bijstelmomenten
  • En denk er ook over na: hoe informeer je collega’s? Hoe ga je om met vragen?

Start daarbij (wanneer mogelijk) met het opbouwen van de werkbelasting thuis. Bespreek welke taken passend kunnen zijn om thuis uit te voeren en maak samen een plan. In de eigen omgeving kan dan geoefend worden met het oppakken van werk en gezond werkgedrag.

Duurzaam herstel

Start je te snel met re-integreren of bouw je te snel op? Dan is de kans groot dat je nogmaals uitvalt groot.

Wanneer je weer gaat werken zul je merken dat je energie afneemt. Dat is heel normaal. Belangrijk is dat er voldoende ruimte is om weer te herstellen voordat je opbouwt in uren (procescontingent opbouwen in plaats van tijdcontingent). Dit om te voorkomen dat je gelijk weer start met het plegen van roofbouw op jouw lichaam. Gaat het goed met re-integreren? Hoog dan op. Is er sprake van terugval? Schroom dan ook niet een stapje terug te doen.

Oefen vanaf dag 1 met het aangeven van jouw grenzen, gezond werkgedrag (bijvoorbeeld pauzes nemen, stoppen na 2 uur werken wanneer 2 uur de afspraak is) en het inzetten van de geleerde energiemanagement vaardigheden.

Vraag hulp!

Het is belangrijk ondersteuning te vragen bij het herstellen van de gevolgen van langdurige stress. Je kunt én hoeft dit niet alleen te doen. Begeleiding bij lichamelijk herstel, opbouwen van energiereserves en verbeteren van jouw zelfmanagementvaardigheden zijn belangrijk voor duurzaam herstel. Wil je eens kennismaken en onderzoeken wat ik als CSR-coach en partner van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht voor jou (of jouw medewerker(s) kan betekenen? Stuur een mailtje naar praktijkleefhetvoor@gmail.com of ga naar www.leefhetvoor.nl

Scroll naar boven