Dat is de kracht van voorleven

Leef het voor? Voorleven? Wat is dat? Ik krijg de vraag regelmatig. Weet jij wat de kracht van voorleven is?

Over de kracht van voorleven

Voorleven, de term kwam voor het eerst op mijn pad zo’n 10 jaar geleden, tijdens mijn werk als gedragsdeskundige binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Uiteindelijk werd het een dagelijks gebruikte term binnen mijn werk vanuit het triple-c behandelmodel waar voorleven, een voorbeeld zijn, onderdeel van is. Niet iets wat er ‘zomaar’ is. Het gaat om bewustwording. Anders denken, anders doen. Meegenomen worden in waarom je doet wat je doet én het laten zien. Het is geen trucje, het gaat er om dat je het écht voelt, het gaat om oprecht zijn.

Voorleven binnen mijn gezin

Toen ik thuis kwam te zitten met een burn-out was het een enorme worsteling niet de moeder, partner, dochter, vriendin, collega te kunnen zijn die ik wilde zijn. Ik had genoeg aan mezelf, zat volledig aan de grond. Tijdens het herstelproces ging ik patronen herkennen en kreeg ik er meer en meer zich op hoe ik op dit punt was gekomen. Ik begon na te denken over het voorbeeld wat ik hiermee gaf aan mijn kinderen, volop in ontwikkeling, en alles nadoen ik als mama deed. Ik stond stil en zag daardoor des te meer hoe hard iedereen om mijn heen aan het rennen was; werk, gezin, uitjes, sport, huishouden, vriendschappen onderhouden, ga zo maar door. Eén ding wist ik zeker; ik wilde daar niet naar terug. Dat was niet het voorbeeld wat ik mijn kinderen wil geven, niet wat ik wil voorleven en uiteindelijk ook niet waar ik blij van werd.

Voorleven binnen mijn praktijk

De naam Praktijk Leef het voor was snel geboren toen ik de knoop doorhakte voor mezelf te gaan starten. Voorlichting (psycho-educatie) geven over alles wat kan bijdragen aan het vergroten van veerkracht; beweging, voeding, slaap, ademhaling, meditatie, grenzen aangeven, keuzes maken, naar jezelf luisteren, jezelf leren kennen. Inzicht gevende en ervaringsgerichte oefeningen doen (in de buitenlucht), onderzoeken waar iemand goed in is en blij van wordt. Aan de slag gaan vanuit dat wat er wel is, een positieve flow inzetten. Veerkracht vergroten. Je bewust worden van jouw automatische piloot zodat je meer in het nu bent en (bewuste) keuzes kan maken. Meer ontspanning vinden en ervaren dat dat oké is. Met een open blik, onbevooroordeeld.

Alles valt op zijn plek

Stukje bij beetje valt alles wat ik doe en op mijn pad komt steeds meer op zijn plek. Met het jaartraject voor gedragskundigen, de (stresspreventie) trajecten met moeders en zorgprofessionals en later dit jaar het geven van mindfulness (MBSR/MBCT) cursussen. Werken met theoretische kaders waar ik blij van word en de kracht van heb gezien, op z’n Saskia’s, aangevuld met #blijmakers.

Ik leef het voor, dat wat belangrijk is als het gaat om goed voor jezelf zorgen, bewuste keuzes maken. Lukt dat dan altijd? Nee zeker niet, het is lang niet altijd even gemakkelijk. En dat laten zien, daar open over zijn, dat is ook voorleven. Want het hoeft niet perfect.

Voor jezelf zorgen, door te onderzoeken wat jij nodig hebt, zodat er een betere balans ontstaat tussen belastbaarheid en veerkracht. Zodat je meer speelruimte hebt. Ruimte om je te ontwikkelen, (stress)pieken op te vangen, en te gaan staan voor dat wat jij belangrijk vindt; zelf de regie te pakken. Wist jij dat je, wanneer je jezelf beter kent, je goed voelt, (werk)plezier ervaart in je leven én een rugzak vol tools hebt voor het behouden en hervinden van balans het 1-op-1 effect heeft op jouw omgeving. Thuis en op het werk. Dat wat jij uitdraagt, uitstraalt; door het ‘gewoon’ te doen, het laten zien, het voordoen.

Dat is de kracht van voorleven!

Wil jij samen met mij aan de slag? Bekijk mijn aanbod op: www.leefhetvoor.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven