Yoga & herstellen van burn-out

Vanochtend had ik weer een yogales, heerlijk! Ik was de enige. Het is de afgelopen periode vaker rustig tijdens de lessen, niet iedereen voelt zich er goed bij in deze ‘corona’ periode naar groepslessen te komen. Ik raakte aan de praat met Karlijn, mijn yogadocente. Over mijn praktijk, over stress, over wat yoga voor je kan doen. Eenmaal liggend op de mat besefte ik me dat het deze maand precies drie jaar geleden is dat ik gestart ben met Yoga.

Burn-out

Wie had ooit gedacht dat yoga een onderdeel van mijn leven zou gaan worden?! Ik zal je eerlijk zeggen: ik niet! Toen ik drie jaar geleden de eerste les bij Karlijn ging volgen zag ik het nog niet helemaal zitten. Ik ging op advies van mensen om mij heen. Ik zat namelijk net twee maanden thuis met de stempel burn-out en voelde mij totaal verloren. Kon niet stil zitten, liep rond als een kip zonder kop, adrenaline gierde non-stop door mijn lichaam en wist even helemaal niets meer. En al helemaal niet waar ik moest starten. Dus pakte ik het advies van anderen met beide handen aan. En ja, al redenerend zou yoga een goede manier van ontspanning kunnen zijn. Dus, go for it!

Privéles

Een groepsles zag ik eerst totaal niet zitten. Ik kon het niet aan. Prikkels van andere mensen, het beroep wat op je gedaan zou kunnen worden op sociaal vlak, ik had er geen energie voor. De eerste maanden heb ik dan ook privéles gehad, 1-op-1. Stap voor stap heb ik kennis gemaakt met yoga en werden de lessen aangepast op hoe ik op dat moment in mijn vel zat, waar ik spanning voelde en wat haalbaar was qua energieniveau. Tja, dat was soms nogal een uitdaging, vooral toen ik startte met anti-depressiva en ik daarvan heel licht in mijn hoofd werd. Van opstaan uit een stoel ging ik al bijna onderuit, laat staan van een downward facing dog pose (op de grond, hoofd naar de mat, kont in de lucht). Maar rustig aan ging het steeds beter. Stond ik de eerste keren te trillen op mijn benen en deed mijn hele lichaam pijn, voelde ik mij met de les sterker worden en de pijn nam af. Kon ik de eerste lessen moeizaam ontspannen, kwam deze ontspanning steeds sneller. Zo fijn!

Herstel door yoga

Nu weet ik dat yoga, naast de bezoeken aan een fijne psycholoog, heel belangrijk zijn geweest voor mijn herstel. Werken aan lichaam en geest. Als ik op de mat lig voel ik pas echt hoe het ervoor staat en is het de kunst om grenzen te stellen en balans te vinden in de oefeningen. Het gaat niet om het perfect doen van de oefeningen, de moeilijkste versie van de oefeningen of het steeds beter worden. Het gaat erom dat ik luister naar mijn lichaam, grenzen voel en daar naar handel. Iets wat ik lang niet gedaan had, want mijn lichaam had mij al zeker anderhalf jaar lang signalen gegeven dat het teveel was voordat ik burn-out raakte. Ik was ondertussen getraind in het negeren van deze signalen. Maar dat is nu veranderd. Ik heb niet alleen geleerd te luisteren naar mijn lichaam maar ook hier naar te handelen. Ik heb mezelf leren kennen, weet nu wat ik bij welke signalen het beste kan doen om weer tot ontspanning te komen. Maar dat is niet het enige. Ik voel me ook zelfverzekerder door yoga. Ik ken mijn lichaam steeds beter, mijn lichaam is sterker en ik heb controle over mijn spieren. Dit geeft kracht op alle vlakken.

In het begin van mijn burn-out was mijn hele lichaam verkrampt en deed alles pijn. En nu voelt mijn lichaam lichter, ontspannen, en zorg ik beter voor mezelf. Na een aantal maanden ben ik van privélessen overgegaan naar de groepslessen. Heel spannend maar ook ontzettend fijn. Het voelde als een grote stap vooruit. Het fijne aan de yogalessen die ik volg vind ik, naast de manier van yoga geven, de kleine groep en de natuurlijke omgeving. Er is hierdoor volop aandacht voor de houdingen en ruimte om bij te sturen zodat je de houdingen op de juiste manier uitvoert. Want tja, zelf zien hoe je erbij staat is lastig.

Herken op tijd stress gerelateerde klachten

Nu ik zelf in het staartje van mijn herstel zit, zie ik des te meer hoeveel mensen in mijn omgeving rondlopen met stress gerelateerde klachten. Klachten, ongemakjes, frustraties waar met gemak aan voorbij gegaan wordt door de snelheid die van ons verwacht wordt in de huidige maatschappij. ‘Ik heb straks vakantie, dan rust ik wel weer uit!’, ‘Het hoort er gewoon bij, het zijn de tropenjaren!’ of ‘Het valt allemaal wel mee, iedereen is wel eens moe’. Tja, tot op zekere hoogte… maar wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt doet niemand het. Ik weet zeker dat, wanneer ik een aantal jaren geleden gestart was met yoga, ik de signalen eerder opgepikt had en een burn-out had kunnen voorkomen. Want dat wat je lichaam je vertelt op de yoga mat kun en wil je niet negeren.

Ik ben blij dat ik mezelf de kans gegeven heb om kennis te maken met yoga. Klinkt misschien zweverig maar dat is het echt niet.
Twijfel je? Probeer het! Zoek een yogastudio die bij jou past, in een omgeving die voor jou past. Kijk of er een klik is, of je je goed voelt bij de docent, en geef je zelf een aantal lessen de tijd om er aan te wennen en te ervaren hoe het voor jou is. En werkt het voor jou niet, dan is dat ook oké, en ga je op zoek naar iets anders.

Neem ook lichte klachten serieus. Je lichaam geeft deze signalen niet voor niets af. Kom je er zelf niet uit? Zoek dan ondersteuning; bespreek het met je partner, een vriendin, een familielid of ga naar de huisarts #neemjezelfserieus #goedvoorjezelfzorgen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven