intuitief opstellen

Kennismaking met intuïtief opstellen

Een paar maanden geleden zag ik via linkedin een oproepje van Jettie van der Ploeg voorbij komen waarin zij vertelde dat zij een opleiding tot intuïtief systemisch coach volgt. Het bericht trok mijn aandacht. Jettie  was op zoek naar mensen met een vraagstuk die ervoor open stonden om dit middels een opstelling met haar te onderzoeken, zodat zij het geleerde in de praktijk zou kunnen brengen. Ik klikte op INTERESSANT 👍 met de intentie haar bericht ook in mijn netwerk zichtbaar te maken en van het een kwam het ander.

Oude bekende

Ik ken Jettie van mijn eerste echte werkervaring als orthopedagoog. Ik deed een zwangerschapsvervanging en was betrokken bij een van de woningen waar zij teamleider was. We werkten een aantal maanden samen. Toen ik las dat zij deze opleiding was gaan doen dacht ik: wat doet zij mooie dingen!  Dat ik na deze ene #muisklik uiteindelijk zelf een sessie bij haar zou gaan doen had ik toen nog niet gedacht.

We kwamen (weer)  in contact en maakten uiteindelijk een afspraak. Afgelopen vrijdag was het zover. Mijn kennismaking met intuïtief opstellen middels de blaadjesmethode.

Vraagstuk

Ter voorbereiding had ik nagedacht over iets waar ik keer op keer weer tegenaan loop: mijn onzekerheid, steeds weer aan mezelf twijfelen, het gevoel te hebben nooit goed genoeg te zijn. Waarom komt dit thema steeds weer terug? Samen hebben we dit verkend en uiteindelijk heb ik een vraag geformuleerd die voor mij helemaal goed voelde. En dat is ook waar de hele sessie om draaide, voelen. We leggen diverse blaadjes op de grond en ik ga op de blaadjes staan, voelen en we praten erover.

Gevoel & Gedachten

Ik vond het ontzettend bijzonder om te ervaren dat je, wanneer je volledig aan je gevoel toegeeft, je lichaam je precies verteld hoe het zit. En dat staand op een stukje papier met wat letters/woorden. Zweverig? Ik snap je dat gevoel erbij kunt hebben. Twee jaar geleden had ik waarschijnlijk hetzelfde gedacht of gezegd. Toen kon ik namelijk helemaal niet bij mijn gevoel. Ik ging maar door en door. Negeerde mijn lichaam en alle signalen die het gaf.

Tijdens deze sessie kwam ik er (weer) achter dat mijn  lichaam  meer weet en kan vertellen  dan mijn hoofd (soms) wil oppikken of eigenlijk, wil toelaten.  En dat is precies waar het vaak misgaat. Als ik voel dan weet ik het vaak wel. Maar net zo snel gaan mijn gedachtes ermee aan de haal en ben ik in complete verwarring. Zucht.. dat blijft een lastig proces. Maar op dat moment, samen met Jettie, voelde ik me veilig genoeg om me even compleet op mijn gevoel te storten. Want immers, als ik erdoor zou instorten, in paniek zou raken of wat mijn hoofd ook maar vooraf bedenkt wat er ‘mis’ zou kunnen gaan, dan zou zij er zijn. En het bijzondere is dat het gelijk goed voelde, zodra ik haar (weer) zag. Ik heb dat vaker. Ik weet wanneer ik iemand zie, met iemand praat, welke energie iemand met zich meedraagt en of dat match met de mijne.

Open & Zeker

Vandaag (drie dagen later) voel ik mij nog steeds ontspannen en open wanneer ik denk aan mijn geformuleerde vraag, mijn verlangen en de onderzochte blaadjes in mijn veld (zie foto). Ik voel me sterk, zeker. Is er nu echt iets veranderd? Kan mijn hoofd het nu helemaal met rust laten? Tot nu toe wel, wat bijzonder. Dank je Jettie voor deze nieuwe ervaring, jouw openheid en fijne begeleiding als opsteller.

2 gedachten over “Kennismaking met intuïtief opstellen”

  1. Dag Saskia,
    Wat ontzettend fijn om te lezen. Het was een bijzondere opstelling voor mijn gevoel waarin we snel de diepte in gingen.
    Je was moedig en ontvankelijk en durfde stapjes te zetten. Moed is dus ook voor mij niet de afwezigheid van angst, maar het onder ogen komen van je angst en dan toch doorgaan. Wat je zei bleef me bij: “het is heel intensief wat we doen, maar ik wordt er niet moe van!”
    We worden moe van onze vluchtroutes, van het ontwijken voor hetgeen we bang voor zijn. Als we dit openen dan gaat de energie stromen, dat geeft energie!
    Ik wens je oprecht alle goeds voor jou op je pad naar herstel en bedankt voor de mooie ervaring!❤️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven