Hoe overleef ik de decembermaand

De decembermaand. Een maand met drukte, feestdagen, schoolvakantie en voor ons ook nog de verjaardagen van de kinderen. Leuk, gezellig, maar voor mij de laatste jaren ook pittig en spannend. Sinds ik herstellende ben van deze burn-out is het allemaal anders, niets is meer vanzelfsprekend.

Ik kan het nu al merken aan mezelf. Voel me onrustiger, drukker in mijn hoofd en ga slechter slapen. Overdag, wanneer ik wakker ben, kan ik er aandacht aan besteden, keuzes maken en luisteren naar mijn lichaam. Maar ’s nachts gaat mijn hoofd, onbewust, met me aan de haal. Mocht je dit lezen en een tip hebben, ik hoor het graag 😊

De decembermaand is niet alleen de maand van sinterklaas, kerst, oud&nieuw. Het is ook de maand van meer drukte op de basisscholen, volop indrukken voor de kinderen, overprikkeling, enthousiasme met als gevolg moeilijk tot rust komen en dan de vakantie. Dubbelop dubbelop dubbelop zeg maar. De onrust is ook bij hun te voelen. Ze liggen vroeg, met rode konen, in bed. Kunnen minder hebben en zijn sneller ‘niet fit’. Aan mij de taak om het goede voorbeeld te geven en zelf rust in te bouwen zodat zij hier ook op mee kunnen liften.

Keuzes maken

Afgelopen weekend heb ik de intocht van sinterklaas bij ons in het dorp weer moeten missen. Ik had zo gehoopt dat het er dit jaar in zou zitten. Op het laatste moment heb ik besloten toch thuis te blijven. Het laat me weer inzien dat verstandige keuzes niet altijd leuk zijn (op de korte termijn) Maar een intocht, dat blijft too much. Muziek, drukte en beweging, het sociale aspect (bekenden tegenkomen) en tegelijkertijd aandacht hebben voor onze draakjes, ervan genieten. Mijn hoofd kan dat niet verwerken. Overprikkeling op alle vlakken. Dus heb ik besloten de intocht over te slaan en later die dag mee te gaan naar het dorpshuis waar onze draakjes hun schoen gezet hebben.

De decembermaand is voor iedereen een maand van keuzes maken, wat doe je wel & wat niet. Wat wil je zelf graag & wat doe je voor een ander? Eerder was het voor mij go with the flow, waren dingen vanzelfsprekend. Of ze nu van anderen verwacht werden of ik het van mezelf verwachtte. Er over nadenken deed ik niet. Totdat ik er 2,5 jaar geleden, door mijn burn-out, toe gedwongen werd om er over na te gaan denken. En nu, het klinkt misschien gek, ben ik daar blij om. Want ik geniet veel meer van de dingen die waar ik wel echt voor kies.

Selfcare tips

Om deze maand goed voor mezelf (en hiermee voor mijn gezin) te kunnen zorgen heb ik weer even onder elkaar gezet waarvan ik ontdekt heb dat het mij helpt. Haal de tips eruit die voor jou de stress  kunnen verlichten zodat jij de komende periode ook (meer) ontspannen doorkomt.

  • Dagritme: heb je een ritme blijf deze dan aanhouden, juist in deze maand. Tijd van opstaan, tijd van naar bed gaan, rustmomenten in de dag. Wanneer ik een keer later naar bed ga dan anders heb ik daar gelijk last van. Ik weet dan ook dat ik hier juist in deze maand niet mee moet gaan experimenteren.
  • Vraag hulp: Is het teveel, red je het niet? Vraag hulp! Hulp vragen is niet zwak maar juist heel sterk. Je laat hiermee anderen weten dat je ze genoeg vertrouwd om om hulp te vragen & je zorgt hierdoor goed voor jezelf (en indirect voor je kinderen en/of partner).
  • Vraag hulp vooraf: zie je bijvoorbeeld, zoals ik, op tegen de schoolvakantie? Vraag of iemand een dagje met de kinderen wil vertoeven zodat je dan even op kan laden. De decembermaand is voor iedereen druk dus wacht hier niet te lang mee, doe het vooraf. He, en merk je tegen die tijd dat je het eigenlijk niet nodig hebt? Dan laat je het lekker zo en neem je tijd voor jezelf! Het kan nu al rust geven wanneer je weet dat je tussen de feestdagen door een dagje bij kan komen.
  • Schrappen: Schrap de afspraken & acties uit jouw agenda die kunnen wachten tot in januari. Zo creëer je ‘lucht’ voor jezelf.
  • Ontspan! Blijf heel bewust juist die dingen doen waar je van ontspant en waar je energie van krijgt. Zelf merk ik altijd dat ik in tijden van drukte en een vol hoofd vaak als eerste yoga en wandelen/naar buiten gaan laat schieten. Ik trek me dan sneller terug en sluit mezelf op in huis. En dat terwijl ik dat juist in die periodes extra nodig heb.
  • Lege agenda: zorg ervoor dat je je agenda niet te vol plant. Zo is er ruimte om lekker te niksen en op de dag zelf te kijken waar jij (je kinderen, partner) zin in hebben. Niets is zo leuk als spontane plannen.
  • Alcohol: Wees matig met alcohol. Alcohol heeft een negatief effect op je herstelproces. Wanneer je lichaam immers bezig is met het afbreken van alcohol kan het immers niet bezig zijn met herstellen van de dag.
  • Middagdutje: Ben je heel moe? Doe dan een middagdutje. Ben je bang dat je dan ’s nachts niet meer slaapt? Geloof mij, ik slaap beter als ik ’s middags ook even slaap. Wanneer ik zooooo moe ben heb ik het gewoon even nodig. Wanneer ik dan ’s middags niet even slaap, slaap ik ’s nachts nog slechter. Vergelijk het met een overprikkelde vermoeide baby, wanneer je die ’s middags niet naar bed brengt slaapt het ’s nachts ook slechter/onrustiger of komt hij/zij moeilijk in slaap. Voel aan wat je nodig hebt, selfcare it is!
  • Koptelefoon: last but not least het gebruiken van een noise cancelling koptelefoon. Vorig jaar kerst heb ik deze gekregen van mijn #rotsindebranding . Fantastisch! Ik gebruik hem het hele jaar door maar in deze periode, wanneer ik merk dat ik zelf ook weer wat prikkelgevoeliger ben, is het een extra uitkomst. In huis als de kinderen enthousiast (lees luid) aan het spelen zijn, als de tv of radio aan staat of tijdens het koken (soms is het geluid van de afzuigkap al teveel). Eigenlijk bij alles waar het geluid me teveel is.

En eerlijk, het lijkt zo gemakkelijk als je het leest, maar dat is het zeker niet. Het lukt mij ook niet altijd om dat te doen wat op dat moment het beste voor me is. Is dat erg? Nee! #niettestrengzijnvoorjezelf 

Jaaaaa December!

Nu lijkt het alsof ik helemaal geen zin heb in de komende maand. Maar dat is niet helemaal waar, ik heb er juist ook veel zin in! Ik ben bijvoorbeeld dol op kerst (stiekem luister ik al kerstmuziek), de gezelligheid van de feestdagen, quality time met het gezin – familie – vrienden in de kerstvakantie.

Ik ben dol op koken en vind het dan ook leuk om hier in de feestperiode extra tijd en aandacht aan te besteden. En het vieren van de verjaardagen van onze kinderen, met een taartje en cadeautjes, fantastisch en bijzonder! Alleen, alles wel met een plan, zodat ik me de dagen erna ook nog fris en fruitig voel #energiemanagement

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven